Web
Analytics

Avondseminar: Praxis, de nieuwe best practice voor project-, programma- en portfoliomanagement!?

Op 06.02.2019
Categorieën: BPUG


Avondseminar: Praxis, de nieuwe best practice voor
project-, programma- en portfoliomanagement!?

Presentaties

Op woensdag 6 februari 2019 organiseert de BPUG een avondseminar. Vindt jouw organisatie de methodieken PRINCE2, Managing Successfull Programmes en Management of Portfolio’s te strak en niet goed passen op de veranderingsopgave waarvoor de organisatie gesteld staat? Heb je het gevoel dat IPMA wel geschikt is voor het ontwikkelen van PM-competenties maar weinig invulling geeft aan de uitdagingen op verandergebied? Is de PMBoK een mooi referentiekader maar past het niet optimaal in je organisatie? Is Agile voor je organisatie interessant maar te vrijblijvend voor het management? Wil je organisatie op een standaard manier projecten uitvoeren en past dat niet goed? Mislukken projecten door de regeldruk van de lijn? Worden veranderingen chaotisch gerealiseerd en zonder draagvlak? Ben je benieuwd hoe je jullie projectmanagementmethode op maat kunt maken?

Wellicht is dan het nieuwe framework, Praxis, een oplossing. Dit framework, samengesteld door Adrian Dooley kan gratis gebruikt worden, de kennis is vrij beschikbaar op de website van Praxis. In 2018 is het framework door een groep enthousiaste leden van de BPUG naar het Nederlands vertaald. De vertaling is in het najaar beschikbaar gekomen op de genoemde site. In dit avondseminar willen we graag stilstaan bij het nieuwe framework; waarom is het ontstaan, wat kunnen we ermee en wat zijn de voordelen (en nadelen) en vooral: Hoe helpt het je op een wendbare manier je veranderingen te managen? 

Plaatje filmpje Praxis

Onderwerpen en sprekers 
Wij hebben deze avond drie experts bij elkaar gebracht die ons meenemen op deze reis.

Sessie 1: Praxis & The Golden Circle
WHY? Because we believe individuals & organisations can be helped to manage projects, programmes & portfolios more effectively.
HOW? By bringing together a diverse range of good practice guidance & integrating it into a single consistent framework.
WHAT? We created a comprehensive free website that contains all the guidance & tools to help apply it.

Adrian DooleyAdrian Dooley is the founder and lead author of the Praxis Framework. Originally a construction project manager, he became involved in the development of project planning software for PC's in the early 1980's. In 1984 he set up a training and consultancy company, The Projects Group, and ran that until its sale in 2008. Adrian was a founder member of Project Manager Today Magazine and Project Management Exhibitions Ltd. From 1996 to 2000, he served on the APM Council and during that period was the Head of Professional Development. He is also a non-executive Director of APM Group Ltd. A frequent author and commentator on Project Management, Adrian has been published in Professional Engineer, Computer Weekly and The Daily Telegraph amongst others. He has been a regular speaker at conferences such as Best Practice Showcase, the APM Annual Conference and Project Challenge. In 2011, he was the lead author of the 6th Edition of the APM’s Body of Knowledge and built on that experience to create the Praxis Framework which was launched in 2014.

Sessie 2: Hoe kan Praxis een bijdrage leveren aan de volwassenheid van mijn PPP organisatie?
Het Praxis framework is een krachtige toolbox om op een gestructureerde wijze de volwassenheid of kwaliteit van je organisatie te verbeteren. Praxis geeft een totaalaanpak voor portfolio- programma- en projectmanagement waarbij het Agile werken is geïntegreerd. Daarnaast geeft Praxis alle hulpmiddelen om aan de competenties van mensen te werken die binnen de PPP organisatie een rol hebben, én om m.b.v. een volwassenheidsmodel (gebaseerd op het bekende P3M3 model) een kritisch naar je eigen organisatie te kijken om te bepalen wat daarin kan of moet worden verbeterd. Tijdens dit avondseminar kijken we vooral naar de praktische toepasbaarheid van het volwassenheidsmodel van Praxis. Deelnemers die hiervoor kiezen worden uitgenodigd om eigen situaties in te brengen.

pasfoto wilhendrickxJeroen YkemaWil Hendrickx en Jeroen Ykema - Lagant
De enige constante is verandering. Jeroen Ykema helpt mensen en organisaties succesvol om te gaan met die veranderingen. Hierbij maakt hij gebruik van agile, project-, programma- & portfoliomanagement methodes en technieken. Deze hebben hun waarde in de praktijk bewezen. Zijn doel is om aantoonbare meerwaarde te creëren voor zijn klanten. Zij die effectief omgaan met verandering, zijn tenslotte het meest succesvol.

Wil Hendrickx helpt mensen en organisaties die het maturity-level van portfolio-, programma- of projectmanagement willen meten en verbeteren. Hierdoor zullen je programma’s en projecten beter aansluiten bij je doelstellingen, en daarmee sneller en goedkoper kunnen worden gerealiseerd. Doorlichten om tot maatwerkoplossingen te komen. Dit kan door het verbeteren van de relevante bedrijfsprocessen, maar ook door te werken aan de vaardigheden van teams en individuen.

Sessie 3: Projectmanagement op maat - Zoektocht naar de passende balans tussen controle en loslaten
Een pakkend verhaal over de worsteling van projectmanagers met de verwachtingen van het management. Over de de angst van het management om de grip te verliezen en over het belang van loslaten om voortgang te kunnen boeken. Het belang van structuur en routine maar ook de valkuilen daarvan. Wat Agile en waterval hiermee te maken hebben en waarom dat eigenlijk ook helemaal niet belangrijk is. 

Ariane MoussaultArjan van BommelAriane Moussault en Arjan van Bommel
Ariane Moussault sinds 1992 actief in de projectenwereld en sinds 1997 zelfstandig projectmanager, coach, trainer en adviseur op het gebied van (implementatie van) projectmanagement. Zij heeft zowel ervaring bij de overheid als in het bedrijfsleven met het succesvol realiseren van veranderingsprocessen.

Arjan van Bommel, zelfstandig learning consultant en partner bij ACTIVITY Project Management Services. Arjan is verbonden aan Inholland Academy als hoofddocent Projectmanagement en Adaptief leiderschap. Binnen Inholland Academy wordt Praxis ingezet als knowledge binnen de opleiding Praktisch Projectleiderschap.

Resultaat
Aan het einde van dit seminar weet je meer over het op maat maken van je projectinrichting, projectorganisatie en methode. Daarnaast krijg je inzicht in hoe het Praxis Framework daarbij kan helpen. Zo kun je een gefundeerde keuze maken op welke wijze je het in kunt zetten en hoe je met behulp van dit framework je eigen methode kunt samenstellen. Daarnaast is er ruimte voor vragen en discussie, dus breng je eigen casus of vragen mee!

Praktische informatie  

Programma:Catering:
Kosten:

16:00 - 16:30 Ontvangst
16:30 - 16:45 Welkom en opening
16:45 - 17:30 Sessie 1: Adrian Dooley
17:30 - 18:15 Broodjesbuffet
18:15 - 19:00 Sessie 2: Wil Hendrickx en Jeroen Ykema
19:00 - 19:15 Koffiepauze
19:15 - 20:00 Sessie 3: Ariane Moussault en Arjan van Bommel
20:15 - 21:00 Afsluiting en netwerkborrel
Broodjesbuffet
Deelname is gratis voor BPUG-leden, niet-leden betalen € 50,=

Presentaties


PRINCE2®, MSP®, MoP®, M_o_R®, MoV® and P3O® are registered trade marks of AXELOS Limited.