Opleidingen

 

Vaak worden er vragen gesteld over PRINCE2 gerelateerde opleidingen. Voor opleidingen en examens verwijzen we graag naar één van de bij APMG aangesloten geaccrediteerde trainingsorganisaties (ATO’s). Kijk hier voor een overzicht van trainingsorganisaties.

Inmiddels zijn er 3 examens die men kan afleggen:
-    PRINCE2 Foundation
-    PRINCE2 Practitioner
-    PRINCE2 Re-Registration

De examens dienen ook in deze volgorde afgelegd te worden. Dus eerst Foundation, daarna Practitioner en om daarna “Registered” Practitioner te blijven dient u binnen 3 tot 5 jaar na het behalen van het Practitioner examen een herexamen (Re-registration) af te leggen.


PRINCE2 Foundation
Zoals het woord Foundation suggereert, betreft dit de basiskennis van PRINCE2 en het gebruik ervan in projecten. Het gaat om theoretische kennis en het examen bestaat uit meerkeuzevragen. Veel bedrijven verwachten dat hun medewerkers deze basiskennis in huis hebben zodra er PRINCE2 wordt toegepast.
Het behalen van het Foundation examen is een vereiste voor deelname aan het Practitioner Examen.

 

Wijze van examineren:

 • Multiple-choice vragen;
 • 75 vragen per examen;
 • 5 proefvragen die niet in de puntentelling worden meegeteld;
 • 35 goede antwoorden (van de 70 vragen) vereist om te slagen, 50%.

Test hier uw Foundation kennis.


PRINCE2 Practitioner

Het Practitioner examen is bedoeld voor projectmanagers met projectmanagement ervaring.
Op dit niveau wordt gemeten of men PRINCE2 kan toepassen bij het managen van een project, binnen een PRINCE2 omgeving. Bovendien moet men laten zien hoe de methode kan worden aangepast aan de behoeften en problemen van een gegeven projectscenario.
PRINCE2 Practitioner wordt via "Objective Testing" getoetst, een variant op de bekende multiple choice-vorm. Het Practitioner examen is vijf jaar geldig, daarna is herexamen noodzakelijk om uw "Registered" Practitioner kwalificatie te behouden.


Wijze van examineren:

 • Objective-test examen;
 • Voor elk van de negen vragen kunnen 12 punten worden behaald; de maximale score voor dit examen is dus 108 punten;
 • Om te slagen is een minimale score van 55% (59 punten) vereist;
 • 2,5 uur durend examen (geen extra leestijd);
 • Bij het examen mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van de PRINCE2-manual.


PRINCE2 Re-Registration

APMG verlangt van alle PRINCE2 Practitioners dat zij hun kennis en vaardigheden bijhouden. Om “Registered” Practitioner te blijven dient men binnen 3 tot 5 jaar na het behalen van het Practitioner examen een herexamen (Re-registration) af te leggen, waarmee wordt aangetoond dat het kennisniveau up-to-date is. Deze Re-Registration omvat een één uur durend examen op hetzelfde niveau als het Practitioner examen.


Wijze van examineren:

 • Objective-test examen;
 • 3 vragen per examen, waarbij 12 punten per vraag kunnen worden verdiend. Alle afzonderlijke vragen zijn 1 punt waard en het totaal te behalen aantal punten is 36;
 • Om te slagen is een minimale score van 55% (20 punten) vereist;
 • 1 uur durend examen (geen extra leestijd);
 • Bij het examen mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van de PRINCE2-manual.


Examens
Het ligt het meest voor de hand om examen af te leggen bij de ATO waar u uw opleiding heeft gevolgd. Indien u voor een zelfstudie kiest, of niet in de gelegenheid bent uw examen bij de ATO af te leggen, kunt u ook het examen afleggen bij APMG Benelux.


Overige informatie
U kunt een overzicht van Nederlandse PRINCE2 geaccrediteerde trainingsorganisaties vinden op onze site onder; opleidingen op deze site. Deze lijst is samengesteld zonder een voorkeur of beoordeling van de kwaliteit uit te spreken.

Heeft u nog vragen? Neem dan even contact op met ons via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 
PRINCE2 P3O MoP MSP M_o_R MoV